Kad poželiš više

Dodatni dan skijanja na Jahorini uz NLB Pay!

Sezona skijanja i bordanja je uveliko počela i ljubitelji zimskih sportova uživaju maksimalno na olimpijskim ljepoticama. Planirate li posjetu olimpijskoj ljepotici Jahorini?

Da bi vaš užitak na predivnim skijalištima Jahorine bio veći, do 20.2.2022. godine smo obezbijedili da uz dvodnevnu kartu koju NLB Pay digitalnim novčanikom kupite za skijanje na Jahorini, dobijete treću jednodnevnu kartu gratis!

Ova ponuda vrijedi za prvih 1230 klijenata koji kupe dvodnevnu ski kartu. Benefit je dostupan i za klijente kod kojih se zbog nove verzije Android sistema čeka update aplikacije.

Korištenje NLB Pay aplikacije je brzo, jednostavno i sigurno i uveliko Vam olakšava plaćanje dok se u zimskoj opremi provodite na planini.

Instalacija same aplikacije je jednostavna i brza, a u nju možete digitalizovati sve vaše NLB platne kartice.

Uputstvo za instalaciju i sve dodatne informacije možete pronaći na ovoj stranici.

Preuzmite svoju NLB Pay aplikaciju besplatno i bez dolaska u Banku digitalizujte svoje platne kartice izdate od strane NLB Banke a.d. Banja Luka. 

 

Najčešće postavljana pitanja

O aplikaciji NLB Pay Banja Luka
NLB Pay Banja Luka je digitalni novčanik koji podržava beskontaktno plaćanje i podizanje gotovine mobilnim uređajima korištenjem NFC tehnologije. Plaćanje i podizanje gotovine se može izvršiti na svim terminalima koji podržavaju beskontaktne transakcije.
Uslovi korištenja NLB Pay Banja Luka
Mobilni novčanik NLB Pay Banja Luka mogu koristiti svi korisnici NLB platnih kartica. Dodatni uslov za upotrebu jest mobilni uređaj sa operativnim sistemom Android 7.0 i više i NFC (near field communication) tehnologijom. Korištenje mobilnog novčanika NLB Pay ne zavisi od odabranog mobilnog operatera. NLB Pay se ne može koristiti na iOS operativnom sistemu zbog ograničenja koja je postavio Apple.
Aktivacija NLB Pay Banja Luka
Da bi aktivirali digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka, potrebno je da imate pristup internetu putem mobilne mreže (mobilnih podataka) ili wifi veze u BiH ili inostranstvu. Aplikacija NLB Pay Banja Luka može se preuzeti sa Google Play prodavnice. Nakon aktivacije, potrebno je da unesete Vaš JMBG i posljednjih 6 brojeva platne kartice. Nakon što potvrdite unos, aplikacija će Vam ponuditi broj mobilnog telefona na koji će se poslati SMS sa aktivacionim kodom. Ako je telefonski broj netačan, nećete moći nastaviti s postupkom. Broj telefona možete promijeniti u poslovnicama NLB Banke a.d. Banka Luka. Primljeni aktivacioni kod  je potrebno kopirati u aplikaciju, a zatim nastaviti s postupkom postavljanja lozinke koji se sastoji od 4 broja. Ako mobilni uređaj podržava upotrebu otiska prsta, može se koristiti i ova metoda. Nakon postavljanja lozinke ili otiska prsta, aktivacija i registracija korisnika u NLB Pay je završena. Digitalni  novčanik NLB Pay Banja Luka ne može se aktivirati u zemljama u kojima postoji zabrana ili ograničenja za transakcije platnim karticama.
Digitalizacija NLB platne kartice
Nakon aktivacije NLB Pay Banja Luka, platne kartice se mogu digitalizovati. Lista mogućih kartica za digitalizaciju prikazuje se klikom na ‘+’ na ekranu za dodavanje kartica. Kada se odabere kartica sa liste, počinje proces pripreme kartice, što traje nekoliko sekundi. Nakon toga kartica je spremna za upotrebu. Možete imati nekoliko digitalizovanih kartica izdatih od strane NLB Banke a.d. Banja Luka, sačuvanih u digitalnom novčaniku NLB Pay Banja Luka.
Plaćanja putem NLB Pay
Uslov za plaćanje je podržavanje NFC tehnologije na mobilnom uređaju i opcija zaključavanja uređaja. Uređaji koji se ne mogu zaključati ne mogu se koristiti za plaćanje ili aktiviranje aplikacije. Plaćanja platnim karticama NLB Banke a.d. Banja Luka putem  NLB Pay Banja Luka izvršavaju se na isti način kao i plaćanja beskontaktnim karticama. Za plaćanja do 60 KM nije potreban PIN, a plaćanja koja prelaze 60 KM treba da budu potvrđena PIN-om. PIN pojedinačnih digitalizovanih kartica jednak je PIN-u fizičkog oblika odabranih kartica i treba ga unijeti u POS terminal. Postoje dva načina plaćanja:

  • U aplikaciji: Na mobilnom uređaju pronađite aplikaciju NLB Pay Banja Luka, unesite lozinku ili otisak prsta koji je odabran prilikom aktiviranja aplikacije, odaberite karticu kojom želite platiti i kliknite ‘Plaćanje’. Prislonite mobilni uređaj na POS terminal, pričekajte audio i / ili video signal koji pokazuje da je plaćanje poslato na obradu
  • Izvan aplikacije: U NLB Pay aplikaciji izaberite opciju Postavke, a zatim opciju Omogući brzo plaćanje. Nakon izbora opcije Omogući brzo plaćanje na ekranu Vašeg mobilnog uređaja prikazaće se postavke Vašeg uređaja te trebate da uključite dozvolu za plaćanje. Nakon izabranih postavki otključajte mobilni uređaj i prislonite ga na POS terminal. Plaćanje se vrši s odabranom (primarnom) karticom. U tom slučaju digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka mora biti odabran kao primarni digitalni novčanik (ako imate više od jednog).

Digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka može se takođe koristiti kao način plaćanja i u inostranstvu ako je prodajno mjesto opremljeno POS terminalom za beskontaktno plaćanje. Za plaćanje nije potrebna internetska veza, osim ako nije zahtjevana.

Pregled izvršenih transakcija
U digitalnom novčaniku NLB Pay Banja Luka moguće je vidjeti samo transakcije koje se obavljaju putem digitalnog novčanika NLB Pay Banja Luka. Sve ostale transakcije izvršene platnim karticama moguće je vidjeti na mjesečnim izvodima i putem elektronskih servisa.
Naknade
Za aktivaciju i vođenje usluge NLB Pay NLB Banka a.d. Banja Luka ne naplaćuje naknadu. Korištenje mobilnog novčanika NLB Pay Banja Luka može uključivati troškove mobilnog prenosa podataka.
Sigurnost
Plaćanje sa NLB Pay Banja Luka je sigurno jer se podaci o kartici ne pohranjuju na mobilnom uređaju, nego se prenose samo u trenutku plaćanja. Transakcije se provode na isti način kao i one izvršene s postojećim beskontaktnim karticama. Pored toga, podaci na kartici šalju se samo postojećim sudionicima u procesu plaćanja beskontaktnim karticama. Mobilni operateri i dobavljači mobilnih uređaja ne dobijaju podatke o kartici ili izvršenim transakcijama.
Da li se NLB Pay može instalirati na Apple iOS uređaj?
Na žalost NLB Pay nema mogućnost instalacije na IOS uređajima zbog ograničenja koja je postavio Apple. Apple ne dozvoljava bankama pristup NFC kontroleru.

Apple je razvio sopstvenu aplikaciju Apple Pay,  koja je razvijena za njihov operativni system, a koja nažalost nije još uvijek dostupna za tržište Bosne i Hercegovine.

Izgubljen ili ukraden mobilni uređaj
Ako je mobilni uređaj na koji je instaliran digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka izgubljen ili ukraden, o istom je potrebno obavijestiti Banku na broj telefona: 0800 50 510 ili u poslovnici Banke. Banka će odmah provesti postupke za onemogućavanje korištenja digitalnog novčanika NLB Pay Banja Luka. Nakon toga plaćanja se i dalje mogu izvršiti s postojećim platnim karticama u fizičkom obliku. Ako promijenite svoj mobilni uređaj, potrebno je ponoviti postupak aktivacije NLB Pay Banja Luka i digitalizaciju odabranih kartica. Ako je fizička kartica izgubljena ili ukradena, a time i blokirana, nije moguće upotrijebiti odgovarajuću digitalizovanu karticu na bilo kojem mobilnom uređaju. Nakon preuzimanja nove (fizičke) platne kartice, takva će kartica biti uključena u popis kartica za digitalizaciju.
Zaboravljena lozinka za prijavu na NLB Pay
Ako unesete pogrešnu lozinku tri puta, svi podaci u NLB Pay digitalnom novčaniku će se automatski izbrisati. Novčanik će trebati ponovno aktivirati, registrovati korisnika i digitalizovati kartice.
Uređaj ne reaguje kad se prinese POS terminalu za plaćanje
  1. Okrenite mobilni uređaj na drugu stranu, NFC antena može biti na vrhu ili dnu uređaja.
  2. Držite mobilni uređaj duže na POS terminalu. Ponekad je potrebno nekoliko sekundi za povezivanje terminala. Pokušajte držati mobilni uređaj preko terminala dok se ne prikaže zelena oznaka na zaslonu uređaja.
  3. Provjerite da li je NLB Pay Banja Luka Vaša zadana aplikacija za plaćanje. Ako je na mobilnom uređaju instalirano više aplikacija za plaćanje, NLB Pay Banja Luka mora biti postavljen kao zadana aplikacija za digitalno plaćanje. Kada plaćate u trgovini, naplata će se izvršiti samo jednom za zadanu aplikaciju plaćanja.