Izuzetan poslovni učinak NLB Grupe u 2021. godini doveo je do rekordno visokog profita u iznosu od 236,4 miliona evra – značajan rast u odnosu na prethodnu godinu kada se izuzmu efekti od akvizicije Komercijalne Banke Beograd, pokazuju nerevidirani podaci za 2021. godinu. Rezultati postavljaju čvrstu osnovu za nastavak uspješnog poslovanja NLB Grupe kao i za prevazilaženje novih uzbudljivih izazova koji su na vidiku.

„Rezultati našeg poslovanja u 2021. godini pokazuju da smo epidemiju uspješno ostavili iza sebe, štaviše, izašli smo iz nje jači nego ikad“ istakao je predsjednik Uprave NLB d.d., Blaž Brodnjak.

Ključni pokazatelji u poslovanju NLB Grupe u 2021. godini, predviđanja za 2022. godinu, kao i prezentacija za investitore mogu se naći na linku ispod.

“Nadzorni odbor je zadovoljan što je NLB Grupa uspješno iskoristila mogućnosti koje joj pruža podsticajno ekonomsko okruženje snažnog rasta BDP u regionu, zdrave potrošnje stanovništva i potražnje za kreditima”, rekao je Primož Karpe, predsjednik Nadzorog odbora NLB d.d. po objavljivanju rezultata.

“Poslovni rezultati Grupe dokazuju da su njeni ciljevi postavljeni mudro i strateški, fokusirajući se na inovativne, permanentno rastuće finansijske proizvode uz stalno bavljenje digitalnim inovacijama na našim ključnim tržištima. Pored toga, protekla godina je još jednom potvrdila značaj banaka članica Grupe, koje su ključni faktor ne samo u poslovanju NLB Grupe, već i na svojim tržištima, na kojima većina njih zauzima sistemski važne pozicije.

Čvrsto verujemo da će dalja konsolidacija unutar Grupe donijeti dodatne mogućnosti da iskoristimo prednosti sinergija i dodatno ojačamo našu poziciju. Na ovaj način učinićemo sve što je potrebno da zaista predvodimo inovativne trendove u bankarstvu, a ne samo da branimo svoje tržišne pozicije u budućnosti, u trenucima kada svjetski trendovi ukazuju na to da će digitalizacija promijeniti model klasičnog bankarstva u segmentu prihoda potrošača“, dodao je on.

Grupa je u 2021. godini ostvarila mnoge važne prekretnice, poput integracije dva pravna lica u Crnoj Gori (NLB Banka Podgorica i KB Podgorica), kao i prodaje KB Banja Luka. Zabilježeno je mnogo veće zadovoljstvo našim uslugama, rješenjima, i ukupni pozitivan uticaj na privredu i društvo kod naših klijenata i šire javnosti. Gledajući ka budućnosti, NLB Grupa će nastaviti da slijedi svoje strateške ciljeve, fokusirajući se uglavnom na intenzivnu digitalizaciju i pružanje vrhunskog korisničkog iskustva, kao i održivo poslovanje i razvoj opravdavajući očekivanja svojih vlasnika kroz isplatu dividendi.

„Mnogo je izazova pred nama, ali im samouvjereno pristupamo. Kako i ne bismo, kada možemo da računamo na tim posvećenih kolega, talenata i visokoobrazovanih stručnjaka koji istinski brinu o našoj misiji i postižu više od očekivanog kada je potrebno“ dodao je on.