Nakon dva veoma uspješna projekta sprovedena tokom pandemije, projekat NLB Grupe #OkvirPomoći počinje i treći put.

Ovaj put nudi prilike kompanijama koje daju prednost idejama održivosti.

Pored toga, NLB Grupa je posvetila mnogo pažnje djelatnostima održivosti u regionu Jugoistočne Evrope kojeg smatra svojim domom i u kojem je prisutna sa svojim bankama članicama. Dakle, nije iznenađujuće to što se ovogodišnji projekat #OkvirPomoći fokusira na podršku idejama o očuvanju okoline koje će donijeti napredak, priliku za razvoj i bolji život.

Pojedinci iz našeg regiona su u prošlosti već zadivili svijet. Noordung je gledao zvijezde i planirao da prodre u svemir. Nikola Tesla je svijetu dao naizmjeničnu struju i položio temelje modernog elektriciteta. Oni su posjedovali znanje i hrabrost da naprave iskorak i dosegnu i pređu granice mogućeg. Danas su, zbog toga, inspiracija mnogima i nema prepreka da se istorija ponovi. Treći #OkvirPomoći je, stoga, namijenjen entuzijastima i odvažnim sanjarima. NLB grupa želi pomoći da njihovi snovi o boljoj budućnosti postanu stvarnost.

„Naša pažnja je fokusirana na budućnost ove regije i na prilike koje ona otvara i to je ono što NLB Grupa može podržati kroz svoje odluke i usluge – to jest, kroz naše akcije. Fokusiranje na održivost kroz projekat Okvir pomoći je ovaj put za nas potpuno prirodno”, objašnjava Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora NLB-a. „Održivost, u najširem smislu te riječi, ne samo sa gledišta zaštite životne okoline, nego i sa društvenog i gledišta menadžmenta, je smještena u srce naših operacija. Veoma smo ponosni na ovaj region prilika, Jugoistočnu Evropu, i mi znamo da ona ima dosta toga da ponudi, od kvaliteta života do znanja i inovativnih ideja. Pogledajte samo koliko su odvažni bili Tesla i Noordung. Kako bi ovo i dalje bio slučaj, mi ćemo, sa projektom Okvir pomoći, tražiti rješenja održivosti za bolje sutra. Za nas, ovaj region nije samo tačka na mapi. Ovdje je naš dom u kojem gradimo našu budućnost.”

 

Deset lokalnih finalista i tri regionalna pobjednika

NLB Grupa želi da pruži priliku jedinstvenim i inovativnim idejama koje adresiraju izazove održivosti. Zbog toga smo u potrazi za projektima koji podržavaju i doprinose dostizanju barem jednog od sedamnaest Cilljeva održivog razvoja Organizacije Ujedinjenih nacija i prate direktive Okvira održivosti NLB Grupe.

Ako imate veoma dobru ideju održivosti koja nije neophodno prisutna na tržištu sa posebnim proizvodom ili uslugom koji se odnose na održivost ili ako posjedujete pozitivan, razumljiv i mjerljiv uticaj na poboljšanje kvaliteta života, onda se do 22. oktobra registrujte za učešće u projektu #OkvirPomoći. Formular za aplikaciju sa jednostavnim uputstvima možete pronaći ovdje:https://www.nlb-rs.ba/okvir/.

NLB Grupa će nagraditi deset najboljih poslovnih ideja na svakom tržištu na kojem posluje sa specijalnim bankarskim beneficijama. Istovremeno, finalisti će imati medijsku podršku i priliku da održe prezentacije.

Komisija sastavljena od međunarodnih eksperata će, od svih učesnika, izabrati tri regionalna pobjednika koji nude najbolja rješenja izazovima održivosti, obnovljive privrede i budućnosti. NLB Grupa je za njih pripremila sponzorski fond u iznosu 100,000 EUR. Ukoliko pobjednici budu izabrani iz Bosne i Hercegovine, dobiće iznos podrške u protivvrijednosti u konvertibilnim markama. Najbolji projekat će biti nagrađen iznosom 50,000 EUR, drugoplasirani iznosom 30,000 EUR i trećeplasirani projekat iznosom 20,000 EUR.

Pravila i uslove možete pronaći ovdje.

 

Održivost – jedan od stubova operacija NLB Grupe

NLB Grupa je postavila održivost svojih odluka i akcija u srce operacija, znajući da stoga mogu uticati na kvalitet života na svim tržištima u regionu u kojem djeluje. NLB je takođe bila prva banka u Sloveniji koja se posvetila Principima odgovornog bankarstva Organizacije Ujedinjenih nacija i u proljeće ove godine se pridružila Savezu Ujedinjenih nacija za klima-neutralno bankarstvo (Net Zero Banking Alliance) koji ima za cilj da uskladi kreditne i investicijske portfelje sa zero net emisijama do 2050. godine ili ranije.

Pažnja NLB Grupe je usmjerena na budućnost. Naime, ona je posvećena stvaranju boljeg života za sadašnje i buduće generacije.