NLB Pay podržava plaćanja sa
Google Pay

Jednostavan, siguran i brz način plaćanja vašim mobilnim telefonom.

R

Sve platne kartice NLB Banke

R

Sigurno korištenje na POS terminalima i bankomatima

R

Veliki broj prihvatnih mjesta u zemlji i inostranstvu

Šta je NLB Pay?

NLB Pay digitalni novčanik Vam omogućava beskontaktno plaćanje na POS terminalima i podizanje gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu digitalizacijom vaših NLB Mastercard i Visa platnih kartica u Google Pay™, kao i digitalizaciju i korištenje svih vaših kartica lojalnosti.

 

Preuzmite NLB Pay aplikaciju

Digitalni novčanik NLB Pay se može koristiti na Android telefonima (verzija 7.0 i noviji), kao i Huawei mobilnim telefonima sa Google Play Store aplikacijom, koji podržavaju NFC (Near Field Communication) tehnologiju

NLB Pay možete preuzeti i instalirati u Google Play store ukoliko upišete u pretragu NLB Pay Banja Luka ili ukoliko otvorite ovaj link.

 

Aktivirajte NLB Pay

Nakon preuzimanja i instalacije NLB Pay aplikacije, potrebno je da aktivirate svoj nalog.

Korak 1: Pokrenite aplikaciju.

Korak 2: U novom prozoru upišite svoj JMB, kao i broj telefona kojeg ste registrovali u NLB Banci.

Korak 3: Upišite jednokratnu lozinku koja Vam je isporučena u SMS poruci.

Korak 4: Izaberite platnu karticu koju želite da digitalizujete i unesite njen PIN kod kako bi postala aktivna.

Korak 5: Definišite vašu ličnu lozinku od 4 cifre za pristup NLB Pay aplikaciji (ukoliko Vaš telefon podržava prijavu putem biometrijskih podataka, takva mogućnost će Vam takođe biti dostupna).

 

Upotreba NLB Pay aplikacije

Da biste izvršili plaćanje ili podizanje gotovine na bankomatu sa zadanom karticom, potrebno je samo da otključate uređaj, uključite NFC opciju (ukoliko nije već uključena) i približite ga POS terminalu ili bankomatu.

Ukoliko želite da obavite transakciju drugom karticom koja nije postavljena kao zadana, potrebno je da otvorite NLB Pay aplikaciju, odaberete karticu kojom želite da platite i kliknete na dugme “Plati”.

Ažuriranje aplikacije (“update”)

Kako biste započeli korištenje NLB Pay sa Google Pay funkcionalnosti, potrebno je da ažurirate aplikaciju NLB Pay Banja Luka na Google Play Store. Nakon ažuriranja, unosite lozinku za pristup aplikaciji (lozinku koju ste koristili u prethodnoj verziji NLB Pay aplikacije).

 

Omogućite korištenje platnih kartica

  • Nakon pokretanja NLB Pay aplikacije, odaberite kartice koje želite da digitalizujete u NLB Pay aplikaciji.
  • Odaberite NLB Visa/Mastercard platnu karticu koju najčešće namjeravate koristiti za plaćanje kao zadanu karticu i slijedite uputstvo za digitalizaciju putem Google Pay.
  • Odaberite opciju “instaliraj novčanik”, nakon čega će se otvoriti Google Play trgovina za instalaciju novčanika, nakon čega će izabrane kartice biti dodate i spremne za korištenje.

Važno: za plaćanje digitalnim novčanikom potrebno je da podesite Google Pay kao zadanu uslugu za beskontaktno plaćanje u postavkama uređaja.

Preuzmite svoju NLB Pay aplikaciju besplatno i bez dolaska u Banku digitalizujte svoje platne kartice izdate od strane NLB Banke a.d. Banja Luka. 

Najčešće postavljana pitanja

O aplikaciji NLB Pay Banja Luka

NLB Pay digitalni novčanik vam omogućava beskontaktno plaćanje na POS terminalima i podizanje gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu digitalizacijom vaših NLB MasterCard i Visa platnih kartica u Google Pay ™, kao i digitalizacijom i korištenjem svih vaših kartica lojalnosti.

Uslovi korištenja NLB Pay Banja Luka

Mobilni novčanik NLB Pay Banja Luka mogu koristiti svi korisnici NLB MasterCard i Visa platnih kartica. Digitalni novčanik NLB Pay se može koristiti na Android telefonima (verzija 7.0 i noviji), koji podržavaju NFC (Near Field Communication) tehnologiju.

Aktivacija NLB Pay Banja Luka

Da bi aktivirali digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka, potrebno je da imate pristup internetu putem mobilne mreže (mobilnih podataka) ili wifi veze u BiH ili inostranstvu. Aplikacija NLB Pay Banja Luka može se preuzeti sa Google Play prodavnice. Nakon aktivacije, potrebno je da unesete Vaš JMBG i broj mobilnog telefona registrovanog u Banci. Unesite jednokratnu lozinku koju ste dobili putem SMS-a i potvrdite karticu PIN kodom sa kartice. Ako je telefonski broj netačan, nećete moći nastaviti s postupkom. Broj telefona možete promijeniti u poslovnicama NLB Banke a.d. Banka Luka. Primljeni aktivacioni kod  je potrebno kopirati u aplikaciju, a zatim nastaviti s postupkom postavljanja lozinke koji se sastoji od 4 broja. Ako mobilni uređaj podržava upotrebu otiska prsta, može se koristiti i ova metoda. Digitalni  novčanik NLB Pay Banja Luka ne može se aktivirati u zemljama u kojima postoji zabrana ili ograničenja za transakcije platnim karticama.

Digitalizacija NLB platne kartice

Odaberite NLB Mastercard/ Visa platnu karticu koju najčešće koristite za plaćanje kao zadanu karticu i slijedite uputstvo za digitalizaciju putem Google Pay ™. Takođe možete dodati druge prethodno omogućene NLB kartice na Google Pay™ odabirom dugmeta “Dodaj na GPay”.

Plaćanja putem NLB Pay

Uslov za plaćanje je podržavanje NFC tehnologije na mobilnom uređaju i opcija zaključavanja uređaja. Uređaji koji se ne mogu zaključati ne mogu se koristiti za plaćanje ili aktiviranje aplikacije. Postoje dva načina plaćanja:

  • U aplikaciji: Na mobilnom uređaju pronađite aplikaciju NLB Pay Banja Luka, unesite lozinku ili otisak prsta koji je odabran prilikom aktiviranja aplikacije, odaberite karticu kojom želite platiti i kliknite ‘Plati’. Prislonite mobilni uređaj na POS terminal, pričekajte audio i / ili video signal koji pokazuje da je plaćanje poslato na obradu
  • Izvan aplikacije: Otključajte mobilni uređaj i prislonite ga na POS terminal. Plaćanje se vrši s odabranom (primarnom) karticom. Digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka može se takođe koristiti za podizanje gotovine na bankomatima koji podržavaju beskontaktni prihvat kartica. Za obavljanje transakcije potrebno je da na telefonu unesete Vašu lozinku za otključavanje ekrana.
Pregled izvršenih transakcija

U digitalnom novčaniku NLB Pay Banja Luka moguće je vidjeti sve transakcije koje se obavljaju putem platne kartice koja je digitalizovana u aplikaciji, uključujući i one transakcije koje su obavljene karticom bez posredstva NLB Pay aplikacije.

Naknade

Banka će Korisniku naplatiti naknade vezane uz korištenje mobilnog novčanika NLB Pay Banja Luka u skladu sa važećom Odlukom o tarifi naknada za usluge Banke i Opštim uslovima. Korištenje mobilnog novčanika NLB Pay Banja Luka može uključivati troškove mobilnog prijenosa podataka.

Kartice su obrisane iz Google Walleta ™

Korisnik treba provjeriti da li je uklonio zaštitu mobilnog uređaja (face ID, otisak prsta itd.)

Ne mogu izvršiti plaćanje

U postavkama telefona provjerite:
Da li je uključen NFC – potrebno je da je NFC uključen
U dijelu Beskontaktna plaćanja da li je zadano plaćanje Google Pay ™– potrebno je da bude odabran Google Pay™

Bezbjednost NLB Pay sa integrisanim Google Pay™

Instalacija aplikacije  je potpuno sigurna ukoliko pratite uputstva za sigurno korištenje NLB Pay aplikacije. To znači da svoje podatke, kao što su jedinstveni matični broj, broj mobilnog telefona, aktivacioni kod, PIN broj svake kartice) nikome ne prosljeđujete i ne otkrivate.

Jedna od ključnih prednosti nadogradnje NLB Pay mobilnog novčanika sa funkcijom Google Pay™ je to što se plaćanja sada vrše preko Google Pay™ platforme, što znači da je aplikacija još pouzdanija, stabilnija i čime je usluga bezbjedna i ujedno jednostavna za korištenje.

Da li se NLB Pay može instalirati na Apple iOS uređaj?

Na žalost NLB Pay nema mogućnost instalacije na IOS uređajima zbog ograničenja koja je postavio Apple. Apple ne dozvoljava bankama pristup NFC kontroleru.

Apple je razvio sopstvenu aplikaciju Apple Pay, koja je razvijena za njihov operativni system, a koja nažalost nije još uvijek dostupna za tržište Bosne i Hercegovine.

Izgubljen ili ukraden mobilni uređaj

Ako je mobilni uređaj na koji je instaliran digitalni novčanik NLB Pay Banja Luka izgubljen ili ukraden, o istom je potrebno obavijestiti Banku na broj telefona: 0800 50 51 ili u poslovnici Banke. Banka će odmah provesti postupke za blokadu platnih kartica. Koristeći opciju Find My Device (u svom Google računu), možete zaključati izgubljeni ili ukrađeni mobilni uređaj i izbrisati podatke

Zaboravljena lozinka za prijavu na NLB Pay

Ako unesete pogrešnu lozinku tri puta, svi podaci u NLB Pay digitalnom novčaniku će se automatski izbrisati. Novčanik će trebati ponovno aktivirati, registrovati korisnika i digitalizovati kartice.

Uređaj ne reaguje kad se prinese POS terminalu za plaćanje
  1. Okrenite mobilni uređaj na drugu stranu, NFC antena može biti na vrhu ili dnu uređaja.
  2. Držite mobilni uređaj duže na POS terminalu. Ponekad je potrebno nekoliko sekundi za povezivanje terminala. Pokušajte držati mobilni uređaj preko terminala dok se ne prikaže zelena oznaka na zaslonu uređaja.
  3. Provjerite da li je Google Pay Vaša zadana aplikacija za plaćanje. Ako je na mobilnom uređaju instalirano više aplikacija za plaćanje, Google Pay mora biti postavljen kao zadana aplikacija za digitalno plaćanje. Kada plaćate u trgovini, naplata će se izvršiti samo jednom za zadanu aplikaciju plaćanja.