Bankarium – Muzej bankarstva Ljubljana

Konferencija za novinare povodom predstavljanja novog NLB Art programa održana je juče u Ljubljani, čime NLB Grupa postaje glavni pobornik i partner savremene umjetnosti i umjetnika u jugoistočnoj Evropi, našem zajedničkom regionu. NLB Grupa će ulagati u nabavku i narudžbu umjetničkih djela i umjetničke projekte, a njena nova kolekcija savremene umjetnosti pod nazivom „SEE ART“ će dobiti posebno mjesto u galeriji NLB Grupe u nastajanju u Ljubljani.

O viziji i idejama NLB Grupe u podršci umjetnosti u regionu jugoistočne Evrope govorili su Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a, Irena Čuk, direktorica NLB Instituta za kulturno naslijeđe, dr Meta Kordiš, kustoskinja, i članovi novoosnovanog NLB Umjetničkog savjeta, dr Mira Gakjina (Skoplje), Maja Kolarić (Beograd) i Tevž Logar (Rijeka).

Blaž Brodnjak je uvjeren da nema suverene nacije bez sopstvenog kulturnog identiteta i stabilnih finansijskih temelja, a NLB je, kao nosilac bankarske tradicije, uvijek bila glavni pokrovitelj razvoja umjetnosti i kulture. Sa Art programom i kolekcijom „SEE ART“, NLB Grupa će oživjeti plemenitu tradiciju pokroviteljstva, proširiti je na region Jugoistočne Evrope i uvesti je u novu eru. „Kao i ekonomija, umjetnost ne poznaje granice. Zato kao NLB Grupa, nastojeći da aktivno doprinesemo kvalitetnijem životu u svom matičnom regionu, sada jačamo svoju podršku umjetnosti koja je za nas jedan od izuzetno važnih stubova održivog i društveno odgovornog poslovanja širom regiona Jugoistočne Evrope. Kolekcijom „SEE ART“ želimo povezati savremenu umjetnost i umjetnike, prepoznati talente na ovim prostorima, podržati ih i promovisati i otvariti vrata za saradnju, dijalog i nove mogućnosti“, dodao je Brodnjak.

Irena Čuk, direktorica NLB Zavoda za kulturno naslijeđe, istakla je da umjetnička zbirka u nastajanju nije prvi spomenik kulture nastao zahvaljujući tradiciji pokroviteljstva NLB-a, napominjući da je iz nje proistekao i bankarski muzej „Bankarium“, koji radi pod okriljem NLB-a. „U svojim prostorijama u jednoj od najljepših secesijskih zgrada u Ljubljani, nova galerija će objediniti aktivnosti NLB Group Art programa. Na ovaj način želimo da približimo umjetnost ljudima, jer nas kulturno naslijeđe obogaćuje kao pojedince i kao širu društvenu zajednicu“, objasnila je ona.

Meta Kordiš, kustoskinja je istakla: „Nabavkom, narudžbom i predstavljanjem djela savremene umjetnosti iz Jugoistočne Evrope NLB Grupa nastoji da postane glavni oslonac i partner umjetnicima u regionu. Formiranjem kolekcije “SEE ART” i razvijanje pratećeg programa usmjerenog na širi region, obogatićemo prostorije bankraskog muzeja, kao i javni prostor lokalnih zajednica, što će doprineti unapređenju postojeće umjetničke scene i uslova za umjetničko stvaralaštvo u region, te otvoriti vrata umjetnosti da uđe u svakodnevicu ljudi koji žive i rade na ovim prostorima.”

NLB Umjetnički savjet – garant profesionalizma, kvaliteta i transparentnosti

Kako bi se osigurao profesionalan, kvalitetan i transparentan pristup, formirano je stručno tijelo – NLB Art Council, čiji su članovi međunarodno priznati stručnjaci iz domena umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi: Tevž Logar (Rijeka), predsjednik Savjeta i nezavisni kustos, urednik i autor, dr Mira Gakjina (Skoplje), istoričarka umjetnosti, likovni kritičar, viša kustoskinja i direktorica Muzeja savremene umjetnosti i Maja Kolarič (Beograd), istoričarka, kustoskinja i direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu. Zajedno su osmislili naziv kolekcije, njen koncept i program.

Zašto naziv “SEE ART” za novu umjetničku kolekciju NLB Grupe?

Akronim SEE u nazivu nove “SEE ART” kolegcije se sa engleskog prevodi kao Jugoistočna Evropa, koja je matična regija NLB Grupe, te na taj način dajemo kolekciji jasan geografski okvir. Istovremeno, taj akronim znači i posmatranje, sagledavanje. Poziva nas da vidimo i istražujemo umjetnost, u kontekstu sadašnjosti i prošlosti, sjećanja, različitih identiteta i kultura, i izazova današnjice i naše zajedničke budućnosti.

Ovim projektom se želi unaprijediti razumijevanje i poznavanje različitih kulturnih sredina, kroz promociju tolerancije i različitosti, a da se istovremeno rađaju nove održive ideje i akcije sa različitim oblicima savremene umjetnosti.

Mira Gakjina je istakla da „ovo nije prvi put da Ljubljana utiče na razvoj umjetnosti u regionu. Tako je bilo decenijama unazad, ali i u novije vrijeme kroz rad brojnih teoretičara umjetnosti, istoričara i kustosa koji su promišljali o umjetnosti na našim prostorima. Vrijeme u kome živimo ima mnogo pažljivih (i radoznalih) stvaraoca, umjetnika iz regiona. Tako, prikupljanje njihovih djela znači stvaranje svjedočanstva našeg vremena.

Banke obično vidimo kao čuvare vrijednih stvari, naše štednje i planova za bolju budućnost. Upravo iz tog razloga ovu inicijativu za stvaranje kolekcije treba posmatrati kao poduhvat “čuvara vrijednosti” koji posebno brine o onome što smatramo svojim dragocjenim nasljeđem.”

Prema riječima Maje Kolarić, kolekcija će obuhvatiti djela umjetnika iz cijelog regiona, svih generacija, uključujući i one u nastajanju. „Biće raznolika u pokušaju da obuhvati sve medije od slika, skulptura, videa, instalacija, performansa, do digitalnih medija i nove tehnologije, podstičući sve vrste inovacija u umjetnosti koje prevazilaze okvire i granice. Naša politika prikupljanja umjetničkih djela obuhvatiće različite metode koje će omogućiti širi i dublji pregled umjetničkog stvaralaštva: javne konkurse, umjetničke konkurse i nagrade, izložbe. Kolekcija će biti stvarana sa ciljem da ponudi autentično i jedinstveno umjetničko iskustvo koje donosi nova saznanja i pruža inspiraciju.”

Tevž Logar je zaključio da je „segment izložbenog programa galerije “Bankarium” ono po čemu se ovaj projekat izdvaja u odnosu na druge slične korporativne projekte koji se bave područjem jugoistočne Evrope. Izlagačka aktivnost uvezana sa istraživanjem, izdavaštvom, institucionalnim saradnjama i sl. ne samo da nadilazi poimanje kolekcije kao apstraktnog entiteta koji se sastoji od kolekcije artefakata, već djeluje kao platforma za podizanje javnog znanja i poboljšanje uslova za umjetničko stvaranje i umjetnike. Ovo je svakako jedinstveno u ovom regionu, a takav pristup nesumnjivo omogućava da projekat “SEE ART” postane izvanredna referentna tačka za savremenu umjetnost širom regiona.”